Relax & Restore

Deze les heeft als doel het loslaten van spanningen, het soepeler maken van je bindweefsel en het herstellen van de energiebalans in je lichaam. Je keert naar binnen en maakt contact met je lichaam en de stilte in jezelf, waardoor ook het denken tot rust kan komen.

De les bestaat uit een combinatie van ademhalingsoefeningen (pranayama), houdingen uit de restorative- en yin yoga en elementen uit de yoga nidra. Alle houdingen zijn laag bij de grond en worden langere tijd aangehouden.

Bij de yin yoga houdingen ga je op zoek naar je grenzen en kun je tijdens het doen van de houdingen discomfort ervaren. Je leert je te focussen op je ademhaling waardoor je je kunt overgeven aan dat gevoel. Hierdoor werk je diep in het bindweefsel, zul je meer ruimte krijgen in je lichaam en kan de energie weer gaan stromen op plekken waar blokkades zitten.

Bij de houdingen uit de restorative yoga gaat het vooral om ontspanning tijdens de houdingen. Je gebruikt verschillende hulpmiddelen (props), zoals kussens, dekens, blokken en bolsters om je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen zodat je je maximaal kunt overgeven aan de ontspanning. Hierdoor werk je op het parasympathisch zenuwstelsel en worden processen van rust en herstel gestimuleerd. Ook je denken krijgt de kans om helemaal tot rust te komen.

Yoga nidra wordt ook wel ‘yoga van de slaap’ genoemd. Tijdens de yoga nidra lig je langere tijd in een voor jou comfortabele positie (meestal op je rug maar je kunt ook op je zij liggen als dat prettiger voelt) en word je door middel van een combinatie van oefeningen/focus op je ademhaling, een bodyscan en soms ook visualisaties/geleide meditatie/geluid of bijvoorbeeld een gedicht naar een plek in jezelf geleid waarbij je totaal kunt ontspannen en je denken tot rust kan komen. Doordat je naar een staat van diepe ontspanning wordt geleid waarbij je hersenactiviteit afneemt maar je nog wel bij bewustzijn bent (in tegenstelling tot wanneer je slaapt), kan alle energie die normaal gesproken gebruikt wordt door het denken, nu gebruikt worden voor herstel. Een half uur yoga nidra staat gelijk aan 2 tot 3 uur slapen.

Je hebt geen ervaring met yoga nodig om mee te kunnen doen. Ook als je blessures hebt kun je gewoon meedoen met deze les. Geef dan voor de les wel even bij me aan waar je last van hebt, dan kan ik je tijdens de les helpen met aanpassingen tijdens bepaalde houdingen.

Ik geef deze les om de dinsdag van 20.30-21.45 (1e en 3e les van de maand) en elke donderdag van 19.30-20.45 uur bij Life-force yoga in Westervoort en elke vrijdagochtend van 09.00-10.15 uur bij Home of Zen in Arnhem.