Yoga Nidra

Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Het doel? Een moeiteloze staat van zijn en een hoger bewustzijn bereiken. Het is dan ook niet een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het!

Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

Wat je kunt verwachten

Allereerst ga je liggen op een manier die voor jou comfortabel is. Dat kan zijn op je rug in savasana, maar als je het prettiger vindt om op je zij of buik te liggen kan dat ook.  We maken gebruik van allerlei props en dekentjes zodat je zo comfortabel mogelijk langere tijd stil kunt blijven liggen.

Dan word je eerst in een diepe staat van ontspanning gebracht. Daarna maak je, afhankelijk van de stijl van Yoga Nidra, contact met je sankalpa – wat vrij vertaald intentie of hartewens betekent. Daarna word je door een rotatie door het lichaam begeleidt wat ervoor zorgt dat je diep ontspant en mogelijk een staat van trance bereikt. Het thema van de Nidra kan verschillen en gekozen worden gebaseerd op de behoefte of klachten van de student. Denk hierbij aan Nidra’s voor het stimuleren van creativiteit, loslaten van trauma, slapeloosheid, depressie of diepe ontspanning. Het thema loopt als een rode draad door de Nidra en komt na de lichaamsrotatie aan bod in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen: zoals warm en koud of licht en zwaar, gespannen en ontspannen. Hierdoor wordt het rationele brein nog meer buiten spel gezet, verdiept de trance en worden de tegenstellingen samen gebracht wat de neurologische paden in de hersenen kan veranderen. Vervolgens word je teruggebracht naar je ademhaling, je sankalpa en langzaam terug naar een wakkere staat waarna de Yoga Nidra wordt afgerond.

Vaak drink je aan het einde van de yoga nidra nog een kopje thee met wat lekkers om weer helemaal te ‘aarden’ voor je terug je dagelijks leven in stapt.

Data:

  • zondag 10 maart
  • zondag 7 april
  • zondag 19 mei
  • zondag 9 juni

Tijd:

10.30 – 12.00 uur

Locatie:

La Cappella, Oude Velperweg 36a, Arnhem

Kosten:

15 euro

Bovengenoemde data geef ik een slow flow + yoga nidra les, waarbij we heel rustig beginnen met een super relaxte flow yoga waarbij je goed contact maakt met je lichaam en je de energie lekker laat stromen. Vervolgens ga je tijdens het tweede deel van de les heerlijk ontspannen tijdens de yoga nidra.

We sluiten de ochtend af met een kopje thee en wat lekkers. Zo heb je rustig de tijd om weer helemaal ‘terug in je lichaam’ te landen voordat je weer je ‘gewone’ leven in stapt.

Je hebt geen ervaring met yoga nodig om mee te doen!